2014. december 1., hétfő

Tűzveszélyes függönyök?! - Adventi gyertyaláng...

Függöny és gyertya... halálos páros


Ugye milyen fontos tényező a tűzveszély?!
És általában mindannyian figyelmen kívül hagyjuk. Mit tehetsz? Választhatsz úgynevezett lángálló szövetet legalább a menekülő útvonalakra, mint előszoba bejárat, folyosó, mert ide nagyon hasznos lehet. A hálószobákban szintén előnyös, mert sajnos a tűzesetek sokszor éjszaka történnek, biztos sokszor láttál ilyet a híradóba, lásd a képet…
Többféle lángálló szövet létezik, néhányat speciális kémiai anyaggal vonnak be, illetve elterjedt megoldás, hogy a szövet szálai közé nem éghető szálakat szőnek. Tartós lángmentes kikészítésnél a textilszálakkal komplex kötést létesít az égéskésleltető szer, míg nem tartós kikészítésnél a mosáskor eltávozik a védelem. (Figyelem, ez nem egy „zöld” termék…)
Kis odafigyeléssel a lakás berendezésekor, sok esetben megelőzhető a nagy kár! Erre jelenleg még csak az intézményekben kötelező figyelmet fordítani, úgymint szállodák, hivatalok, tanintézmények, stb,  ott természetesen a tűzoltóság ellenőrzi. (Ott ahol hatalmas nyilvános helységeket gazdagon díszítenek drapériákkal, feltétlenül szükséges a tűzvédelemről gondoskodni, hiszen az embereknek tűz esetén épségben kell kijutniuk az épületből. Ezért kötelező használni lángálló szöveteket függönynek és bútorszövetnek is egyaránt.)
Jó ha tudod, hogy a gyapjú egy természetes lángálló anyag, így előnyös ezt az egyre népszerűbb alapanyagot választani esetlegesen a hálószobákba, illetve a bútorkárpitozása is. Más természetes szövetek sajnos gyorsan lángra lobbannak, és a legtöbb műszál, mint a nejlon, az akril vagy a poliészter könnyen olvad és ráadásul mérgező füstje van!
Tehát amikor válogatsz az anyagok között, nézd meg a mintadarabon vagy mintasálon az anyag összetételét, kérdezz bátran az eladóktól, hogy segítsenek a döntésedben!

Nincsenek megjegyzések: